Post Image

Molt bona nit: ç

Quan un té la sort de viure i estimar una ciutat culta, amable, oberta, treballadora i capaç de reposar-se davant les adversitats, és, sens dubte, perquè al darrere hi ha una societat que respon a eixos valors amb determinació i sentit de la responsabilitat. I és cert que la societat la fem entre tots, homes i dones, però no és menys cert que eixa meitat imprescindible, la que conformeu les dones, ha estat relegada i silenciada de forma insolent, insultant, intolerable, durant massa temps.

La història de la humanitat està plena de la vostra absència perquè el patriarcat s’ha encarregat de situar les dones en un miserable paper secundari, les ha menyspreat i els ha negat el dret a ser persones en igualtat de condicions, ciutadanes de ple dret. I encara que no puguem reparar un silenci de segles, el nostre desig com a institució pública però també des del convenciment personal, és el d’enterrar, per fi, la ignorància, la intolerància i la injustícia i a canvi, donar llum a la fortalesa, la intel·ligència i la capacitat, de vegades sobrehumana, que despreneu cadascuna de vosaltres.

Selina, Isabel, Vicenta, Rosa, Mariles, religioses de les Clarisses: avui pronunciem amb veu alta i amb respecte infinit els vostres noms, evoquem les vostres vides, tan ben perfilades per la periodista i amiga Puri Naya, i no podem sino mostrar la nostra gratitud pel vostre testimoni, per l’exemple que sou, no només de portes endins, en les vostres cases, amb les vostres famílies i en el vostre entorn personal, sinó amb la resta de la societat.

Selina: força, vitalitat i resiliència front a l’adversitat. Ha sabut fer d’una malaltia greu com el càncer de mama un motiu per a superar-se. I el seu exemple com a esportista ha permès encoratjar també altres dones que han patit o estan enmig d’un tractament, a seguir endavant amb l’actitud pròpia de qui sap encarar els problemes i afrontar-los amb determinació.

Isabel: capacitat, humanitat, responsabilitat. Enmig de la pandèmia més cruenta i atroç que hem hagut d’afrontar, i quan havia de començar la seua merescuda jubilació, va posar per davant la seua professionalitat com a infermera. Eixe va ser el gest d’estima més gran que ha demostrat cap als seus pacients. 44 anys de dedicació a una professió, de vegades molt complicada, que avui tenim l’honor de celebrar amb ella.

Vicenta: dona implicada, sàvia, que estima les lletres, que promou la cultura i que ha sabut transmetre als seu alumnat un pensament crític, imprescindible en una societat que està necessitada de valors i d’exemplaritat. Treballadora vital en defensa dels drets de les dones i ferma defensora de la sororitat femenina, que avui aplaudim i celebrem a través d’este reconeixement.

Rosa: o el que és el mateix, la mirada oberta, moderna, femenina i feminista. La veu radiofònica d’una dona jove enmig d’un elenc masculí i masculinitzat. La dona senzilla i rotunda, directa i amable, de conversa intel·ligent i creativa. Rosa omplia les ones de la ràdio com ens ompli d’orgull a tots els que celebrem amb ella este homenatge.

Mariles: independent, valenta, decidida, solidària. La dona que sap mirar endavant sense oblidar arrels, dolors i absències, però amb el convenciment que la vida és el resultat de lliscar per una corda fina de perseverança, de lluita i determinació. Fortalesa física i mental que suposa un raig de llum en esta nit amb nom de dona.

Les religioses del Convent de les Clarisses: recolliment, silenci, estima per la bellesa, respecte per l’art. Vides senzilles, serenes i entregades, que guarden riqueses admirables amb cura i sentit del deure. La seua tasca callada i perseverant, com a conservadores d’un tresor artístic de valor incalculable per a Gandia, és per a la ciutat un llegat que mereix ser reconegut.

Tal com ha relatat Puri, algunes de vosaltres no vau nàixer a Gandia però, a l’igual que les que sou naturals d’ací, totes heu fet d’esta ciutat la vostra casa, l’estimeu, la viviu, la sentiu i el que és més important, ens regaleu el vostre testimoni de vida, l’actitud ferma, lluitadora i tenaç que traça la vostra biografia.

Eixe és el millor llegat que li podem deixar a les futures generacions. El que posem en valor hui no són paraules, són fets. En este acte d’homenatge tenim l’orgull de posar-vos en el lloc que vos correspon en la història de Gandia, un lloc guanyat per mèrits propis, per la vostra trajectòria personal i professional, única i irrepetible, com la de moltíssimes altres dones de la nostra ciutat amb les quals no pararíem d’omplir l’escenari d’este teatre.

Perquè ens queden molts silencis que enderrocar. He tingut la sort, el privilegi, de criar-me entre dones. I elles han sigut i són el meu estímul, el meu exemple davant els reptes i decisions de cada dia, davant l’adversitat. No trobe un espill més nítid, humà i autèntic en que mirar-me.

N’estic convençut que les persones que vos rodegen i vos estimen tenen també en vosaltres eixa referència sòlida i indestructible que sou les dones. Puri feia referència en la seua presentació a una magnífica conferència pronunciada l’any 2018 per la catedràtica de Llengua i Literatura, Agustina Pérez, titulada “Pioneras: rebeldes, cultas, comprometidas”, que per sort va quedar recollida en una publicació. En este llibre, Agustina llançava un missatge que hui també faig meu: “hem de recuperar la memòria femenina oblidada, difondre la seua tasca i seguir lluitant per allò que elles van iniciar, van aconseguir i se’ls va arrabassar. Els ho devem i ens ho devem”.

I jo afegiria i remarcaria, si m’ho permeteu, que esta és una tasca de tots, de dones però també d’homes. Hem de caminar junts i convençuts que no estem tan lluny els uns dels altres. En nom de les que ja no estan, en nom de les futures generacions d’homes i dones d’esta ciutat, tenim l’obligació de promoure la igualtat real d’oportunitats i de ser, viure i estimar pel fet, únic i extraordinari, de ser persones.

A Gandia tenim la sort de contar amb referents tan potents i exemplars con Selina, Isabel, Vicenta, Rosa, Mariles i religioses de les Clarisses. Enhorabona a totes per esta distinció que avui vos ret la ciutat. Bona nit

Facebook