Post Image

• José Manuel Prieto: “Vull apel·lar, una vegada més, al sentit comú, a la responsabilitat individual. Farem complir les normes, com és la nostra obligació, però hi ha un component de responsabilitat individual que ens fa falta, més que mai, per a que estes festes siguen, de veritat, les de la transició cap a la normalitat. Hem de respectar les normes, hem de fer ús de la mascareta i evitar, en tot moment, les aglomeracions”, ha expressat l’alcalde.

Conegudes les noves mesures de la desescalada que han entrat en vigor al terrirtori valencià des d’aquesta mitjanit i fins al 8 d’octubre, aquest matí ha tingut lloc la reunió de coordinació de seguretat de la Fira i Festes per a concretar les modificacions oportunes en les activitats inicialment previstes, una vegada la Generalitat va validar (i felicitar) ahir el pla de contigència de l’Ajuntament. Així, després de la reunió, ha comparegut l’alcalde de Gandia, José Manuel Prieto, acompanyat del regidor de Seguretat Ciutadana, Nacho Arnau, de l’edil de Cultura, Nahuel González i del coordinador d’Escena Urbana i Política Festiva, Joan Muñoz, per tal d’informar de les principals novetats de la programació de la Fira, que aquesta vesprada ja es podrà consultar a la web municipal www.gandia.org.

“Vull apel·lar, una vegada més, al sentit comú, a la responsabilitat individual. Farem complir les normes, com és la nostra obligació, però hi ha un component de responsabilitat individual que ens fa falta, més que mai, per a que estes festes siguen, de veritat, les de la transició cap a la normalitat. Hem de respectar les normes, hem de fer ús de la mascareta i evitar, en tot moment, les aglomeracions”, ha expressat l’alcalde.

Aforaments controlats

Al Recinte firal hi haurà un aforament controlat perquè la normativa de la Generalitat recomana evitar aglomeracions. És per això, que s’establirà un control policial en els accessos al recinte firal. Per la mateixa raó, es mantenen els aforaments inicials de la resta d’espais: Al Parc Ausiàs Marc (Parc de la Festa) hi haurà un aforament de 1.200 persones que estaran assegudes i amb entrada prèvia. A la Casa de Cultura Marqués González de Quirós hi haurà un aforament de 180 persones que podran recollir la seua invitació, cada dia a partir de les 17’30h. Poden retirar dos invitacions per persona en la Casa de Cultura. L’aforament en la resta de patis de centres educatius oscil.la entre les 200 i les 300 persones, a excepció del claustre de l’Escola Pia, on només caben 80 persones

Horaris

S’amplia fins a les 2’30 h de la matinada l’horari de tancament del Recinte Firal, el Parc de la Festa i la Plaça del Mosset. També es permet a l’hostaleria tancar una hora més tard (2’30h).

Acte Tio de la Porra

També hi ha canvis en el que venia sent l’habitual acte del Tio de la Porra; Enguany començarà a partir de les 9.00 h. Es prega a la ciutadania que no acudisca a la Plaça Major, ja que les bandes del Tio de la Porra aniran a tots els col·legis de la ciutat i els nostres xiquets i xiquetes podran veure al nostre singular personatge en els seus centres educatius. Tampoc hi haurà, enguany, el tradicional acte de concentració de les bandes del Tio de la Porra una vegada han acabat el seu recorregut per la ciutat.

Seguretat

El regidor de Seguretat Ciutadana, Trànsit i Mobilitat ha informat que, com en altres edicions, el trànsit al Centre Històric estarà restringit des de les 12.00 del dia 1 fins a les 00.00 h del 4 d’octubre, excepte per al veïnat, comerciants o distribuïdors (dins l’horari). Arnau ha recordat que, a banda de les activitats de la Fira, cal extremar les mesures de seguretat, ja que estem en nivell 4 d’emergència anti-terrorista. El regidor també ha expressat la seua “preocupació per evitar les aglomeracions i els botellons. És per aquesta raó, que hi haurà una mitjana de 22 agents de Policia Local al carrer per torn, especialment a la nit i matinada, que augmentaran a 24. Sempre comptant amb la col·laboració de la Policia Nacional”. Al Recinte firal hi haurà controls d’accessos, amb agents de la Policia Local i seguretat privada i es controlarà l’aforament, que serà superior a les 2.000 persones d’aquests dies, però en cap cas arribaria a les 8.000 d’altres edicions.

Els horaris del recinte firal seran, durant les festes, de 12 a 14.30 h i de 17.30 a 02.30 h de la matinada.

Il·lusió i responsabilitat

Per la seua banda, l’edil de Cultura ha volgut llançar dos missatges: “En primer lloc, il·lusió per poder realitzar amb normalitat relativa la Fira i Festes de Gandia, amb un programa ambiciós, amb teatre, música... Les entrades de molts espectacles musicals i del teatre s’han esgotat, el que demostra que la ciutadania té ganes de cultura, però segura. Per aquesta raó, cal prudència, hem de buscar l’equilibri”. González ha explicat que, a l’igual que als concerts del Parc de la Festa, al Teatre Serrano es manté l’aforament pròxim al 50% per prudència.

Programació

Muñoz ha recordat que la Fira i Festes d’enguany està marcada per la celebració de dues efemèrides: l’inici de l’Any Jubilar de Sant Francesc de Borja que conclourà el 3 d’octubre de 2022 i el 150 aniversari des que es té documentació escrita de l’existència del Tio de la Porra.

En aquest sentit, l’Any Jubilar en honor al patró de Gandia començarà el pròxim diumenge, 3 d’octubre, a les 11 hores, amb l’obertura solemne a l’església del Palau Ducal i posterior missa a la Seu Col·legiata; un espectacle multidisciplinar amb la participació de la Cia. Motiva Danza, de l’Associació Cultural Gandia en Danza amb la direcció artística de Sonsoles Borja i una projecció multimèdia a càrrec de MOMAP Studio a les 21 hores a la plaça de l’Escola Pia, per a finalitzar a les 23.30 hores amb una Nit del Foc des del Pont Vell d’Oliva a càrrec la prestigiosa pirotècnia RICASA (Ricardo Caballer). Pel que fa als 150 anys del Tio de la Porra, fins al 12 d’octubre es podrà visitar a la Casa de la Marquesa la seua exposició commemorativa. També s’instal·laran figures gegants del Tio de la Porra indicant els distints espais de la Fira, confeccionades per la nova Associació d’Artistes Fallers Agremiats de Gandia (ARFAGA).

Espectacle inaugural

El divendres 1 d’octubre, a les 20 hores, al parc del País Valencià, també tindrà lloc l’acte inaugural de la Fira i Festes, amb un espectacle piromusical i la banda especial del Tio de la Porra per a commemorar el seu 150 aniversari. Tot seguit, es durà a terme l’espectacle de dansa aèria ‘Eufòria’ de la companyia Sacude. Una Fira inclusiva “Un altre dels trets que caracteritzarà la Fira i Festes serà el seu caràcter inclusiu, amb una programació pensada per a les persones amb capacitats diferents. D’aquesta manera, per primera vegada es jugarà una partida de pilota valenciana de raspall inclusiu a càrrec de membres de la Fundació Espurna, el diumenge, a les 10.30 hores, a la plaça de l’Escola Pia”.

També es manté la ja tradicional partida de raspall adaptat que a la Plaça Escola Pia s’ha dut a terme els darrers anys. A més, una de les bandes del Tio de la Porra estarà formada per huit membres de l’Associació de Persones Sordes de Gandia –precisament un intèrpret està assistint aquests dies als assajos per a donar-los instruccions junt al director de la banda–. Sense oblidar els dies sense soroll dedicats a les persones amb Trastorn de l’Espectre Autista (TEA) seran el 5 i 7 d’octubre. Espectacles de carrer als patis dels col·legis Per la seua banda, els espectacles de carrer es realitzaran en emplaçaments tancats a l’aire lliure per a permetre controlar l’aforament. Concretament, els patis dels col·legis Sant Francesc de Borja, Benipeixcar i Escolapis, així com en el claustre del col·legi de l’Escola Pia, acolliran espectacles de teatre de carrer, circ, clown i humor; teatre de text i objectes; dansa contemporània, etc.

A més, el pati “B” del col·legi de l’Escola Pia, a les 20 hores, serà el protagonista de concerts tribut a càrrec de cantants locals. Altres activitats També hi haurà diversos actuacions itinerants pels carrers del centre de la ciutat (Colla de Dolçainers i Tabaleters de la Safor; Muixeranga de la Safor; ‘Ulterior el Viaje’, de Tiritirantes). Es manté l’ Street Food Festival a la plaça del Tirant. Els jocs dels Borja, de la Cia. Balconet (tallers d’artesania, jocs participatius i d’habilitat i el carrusel de Leonardo da Vinci), al carrer dels Arcs i Passeig. El gran laberint, de la Cia. Espectacle Spectacular, a la plaça del Prado. Una acció d’art al carrer al carrer Rausell a càrrec de l’Associació de Comerç d’Indumentària de Gandia (ASCOINGA). La tradicional mascletà (dilluns, 14 h, avinguda República Argentina).

Twitter

Facebook